Thursday, 6 December 2012

Nilai Murni dari Nurin Najwa [Cerekarama]

Pada bulan April yang lalu, saya menonton cerekarama Nurin Najwa di TV3.

Najwa merupakan anak tunggal. Dia berasal di keluarga yang kaya.
Najwa merupakan seorang pelajar SPM yang cemerlang.

Namun, ibu bapanya amat sibuk dengan kerjaya masing-masing. Justeru, Najwa telah ditinggalkan oleh bayi bapa yang merupakan driver keluarganya.


Nurin Najwa merupakan salah satu cerekarama yang saya minat selama ini. Saya juga belajar banyak nilai murni selepas menonton cerita ini.

1. Najwa merupakan seorang gadis yang tabah
Sari Yanti sebagai Nurin
Selama 9 bulan mengandung, Najwa tidak memberitahu sesiapa pun, termasuk keluarganya.
Dia masih pergi ke sekolah walaupun penat akibat mengandung.

Di rumah, dia melahirkan bayinya sendiri. Itu merupakan proses yang susah kerana proses melahirkan bayi amatlah sakit, cuba bayangkan. Najwa tabah mengharungi cabaran tersebut.

2. Irfan seorang lelaki yang setia
Zahiril Adzim sebagai Irfan
Irfan amat menyayangi Najwa. Namun, mereka telah berhenti menjadi 'girlfriend boyfriend' apabila satu masalah yang memisahkan mereka.

Walaupun Irfan mendapat tahu bahawa Najwa telah mengandung dan dia bukan bapa kepada bayi tersebut. Irfan tidak kisah langsung, malah dia berjanji akan menjaga Najwa seumur hidupnya.

3. Kasih sayang keluarga
Betty Benafe sebagai ibu Najwa
Dia bukan ibu kandung Najwa tetapi dia amat sayang akan anak perempuannya itu.

Ibu Najwa amat mementingkan masa hadapan Najwa yang cerah, lalu mencari seorang tutor yang bagus untuknya.


Murali Abdullah

Nurin Najwa merupakan satu kisah yang memberi pengertian yang penting pada zaman sekarang.
Of course, pengarah Narin Najwa memberi sumbangan yang besar dalam melahirkan cerita yang menarik ini.

Saya belajar tentang:
1. Ketabahan
2. Kesetiaan
3. Kasih Sayang

Terima kasih, Murali Abdullah

5 comments:

  1. Tak penah tgk pun cerita ni. Tapi tapi, Sazzy Falak ngan Zahiril Adzim tu, I lykeeee! Hehehe. Dah lama kut tak tgk TV3. Tu yg miss cite ni kut :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sazzy Falak, saya suka dia nyer muka:)

      Delete
  2. mcm syok je crita ni ;))

    hi awkk salam kenal dari saya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeap, ini one of my favourite Malaysia Cerekarama:)

      Delete
  3. Much love,
    Wengie
    www.wengie.com"
    "You have an awesome blog <3

    ReplyDelete